Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă
Foto: elements.envato.com
Publicat: 21/02/2023, 21:50
Actualizat: 22/02/2023, 16:24

Dintre numeroasele rețete lăsate moștenire de regretatul expert în gastronomie Radu Anton Roman, plăcinta cu brânză dulce este printre cele mai apreciate.

Preparată mai ales înainte de începutul Postului Paștelui, când se lasă sec de brânză, această plăcintă e preferata românilor.

Ce ingrediente se folosesc la plăcinta cu brânză dulce

În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, carte apărută la Editura Paideia, Radu Anton Roman descrie modul de preparare a plăcintei cu brânză de vacă, dar și ce ingrediente trebuie folosite. Iar gospodinele țin cont de recomandările celebrului gastronom, căci plăcintele lui au fost degustate și apreciate de foarte mulți români.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1,5 pachete de unt (300 g)
  • 250 g de smântână
  • 1 praf de sare
  • 1 cană mare de făină (de obicei, cât cere aluatul)

Pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci
  • 200 g de stafide
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 pahar de zahăr tos
  • 3 ouă
  • 1 lingură de făină
  • un praf de scorţişoară
  • un strop de rom

Pentru copt:

  • 1 nucă de unt
  • 1 pahar de pesmet
  • 3 linguri de zahăr pudră (pentru glazură)

Mod de preparare:

Aluat:

  • Se amestecă unt, smântână, faină şi sare şi se pune coca la frigider o noapte ca să iasă fragedă; cu 1 oră înainte de copt se scoate.

Umplutura:

  • Brânza se freacă cu ouă, zahăr, făină, scorţişoară, rom. Se adaugă stafidele şi se amestecă.

Copt:

Se împarte aluatul în două și se întind foi cât o tavă de cuptor. Se unge tava cu unt apoi se presară cu 2-3 linguri de pesmet. Se aşază 1 foaie, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa și se dă la cuptor 1 sfert de oră. Se scoate tava – foaia are o frumoasă culoare aurie – şi se presară restul de pesmet. Se aşterne umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră. Se oferă presărată cu zahăr pudră„, punctează Radu Anton Roman în cartea lui.

Radu Anton Roman a fost jurnalist, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998, este una dintre cele mai apreciate cărți despre gastronomia românească.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Cresc salariile minime de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Interzis pentru TURIȘTI. Românii trebuie să respecte noile reguli. Se aplică din iunie 2024
Vestea pe care toți șoferii o așteptau. Schimbarea îi va bucura mult
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×